PREZENTARE PROIECT
TITLU PROIECTULUI:
DEZVOLTAREA DE NOI PRODUSE IN TERITORIUL GAL POARTA TRANSILVANIEI
SURSA DE FINANȚARE: PNDR 2014-2020, Sm. 16.1 „Sprijin pentru înfiintarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse în sectorul agricol”
SCOPUL PROIECTULUI: Creșterea competitivității fermierilor.
OBIECTIVUL PRINCIPAL AL PROIECTULUI:
Dezvoltarea de noi brânzeturi maturate de calitate.
OBIECTIVELE SECUNDARE ALE PROIECTULUI:
OS1. Inventarierea speciilor vegetale valoroase de pe pajiști/fânețe
OS2. Creșterea randamentului producției de brânză
OS3. Dezvoltarea prin proiect a unui spațiu de procesare și a unui spațiu de maturare inovativ
OS4. Realizarea unui plan de branding și marketing pentru brânzeturile maturate dezvoltate prin proiect
ACȚIUNILE PROPUSE ÎN CADRUL PROIECTULUI:
IMPLEMENTAREA ACTIVITĂȚILOR DE CERCETARE APLICATĂ
Responsabilitatea implementării acestei acțiuni revine Partenerului 2, USAMV Cluj-Napoca.
În cadrul acestei acțiuni sunt prevăzute următoarele activități:
– Cercetări privind valorificarea resurselor genetice
– Cercetări privind conceperea unui sistem pilot de bune practici pentru ameliorarea genetica în rasă curată
– Cercetări de inventariere a biodiversității de pe pajiști
– Cercetări privind percepția senzorială a consumatorilor
– Cercetări privind segmentarea pieței de produse de calitate
– Cercetarea indicatorilor de calitate tehnică (realizarea de activități experimentale de cercetare aplicată)
– Cercetări privind brandingul și marketingul produselor și elaborare unui plan de branding și marketing
INVESTIȚII ÎN SPAȚIU INOVATIV DE PROCESARE/CERCETARE APLICATĂ + ACTIVITĂȚI DE PROCESARE A LAPTELUI
Responsabilitatea implementării acestei acțiuni revine Partenerului 3, Asociația Crescătorilor de Bovine Sâg.
În cadrul acestei acțiuni sunt prevăzute următoarele activități:
– Construire, dotare și autorizare spațiu de procesare/maturare și laborator de cercetare
– Certificarea ACB ca producător și procesator în agricultura ecologică
– Colectarea și procesarea laptelui
– Implementarea planului de branding și marketing al noilor produse
– Participarea cu brânza maturată healty la o schemă de calitate europeană
Detalii despre activitățile implementate se găsesc la adresa https://2014-2020.poartatransilvaniei.ro/index.php/implementare-proiect-go-pei/ .
Informații despre alte proiecte implementate de Grupuri Operaționale găsiți la adresa https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/eip-agri-projects .